Skapa din egen framtid

CoderDojo_superpower_850x567_girl1_hashtag

CoderDojo Sundsvall är ett samarbete mellan Sundsvall24 och Sundsvalls stadsbibliotek
Vad är CoderDojo?

CoderDojo är en global ideell rörelse med klubbar för barn och ungdomar som vill lära sig att programmera och skapa med teknik. CoderDojo är alltid gratis och handlar framförallt om att uppmuntra kreativitet och ha kul med teknik i en social miljö. (Läs mer på http://coderdojo.com)

När och var?

Vi planerar att träffas ca en gång i månaden och anpassa innehållet efter era önskemål. Våra mentorer har tillsammans en bred kompetens inom olika typer av programmering, allt från enklare iPad-appar (som ScratchJr och LightBot) till Scratch, html, Java och Arduino. Vi har även en MinecraftEdu-server med ett ComputerCraft mod där man kan lära sig programmera, samt Lego Mindstorms robotar.

Dessa datum gäller för hösten 2016 (anmälan öppnar några dagar innan eventet):
Söndag 18 september 2016, klockan 13-15, Kulturmagasinet
Söndag 9 oktober 2016, klockan 13-15, Kulturmagasinet (Till anmälan)
Söndag 30 oktober 2016, klockan 13-15, Kulturmagasinet
Söndag 20 november 2016, klockan 13-15, Kulturmagasinet
Söndag 11 december 2016, klockan 13-15, Kulturmagasinet

Vilka får vara med?

Alla barn och ungdomar är välkomna (lämplig ålder är ca 7-17 år). Ta gärna med en vuxen (gäller särskilt om du är 12 år eller yngre). Inga förkunskaper behövs, du får lära dig allt du behöver för att komma igång när du kommer hit. En dator eller surfplatta behövs för att kunna delta på ett effektivt sätt. Ta med en själv, dela med en kompis eller låna någon av våra. Wi-fi finns i lokalen.

Hur går det till?

Under de två timmarna som ett CoderDojo-tillfälle varar så finns det möjlighet att prova på olika programmeringsspråk. Inga förkunskaper behövs! Är man nybörjare så rekommenderar vi att prova på grafiska programmeringsspråk som till exempel Scratch samt övningarna på Code.org.

Lite mer erfarna elever kommer få prova på mer avancerade språk som Python och Ruby, eller varför inte programmera robotar med Lego Mindstorm, eller programmera Raspberry Pi’s? Tanken är också att elever som varit med i en CoderDojo ett tag skapar egna projekt med guidning från mentorerna. CoderDojo använder i möjligaste mån open source software.

Är det en kurs?

Nej, det är ingen kurs, och det finns inget krav på att man måste vara med alla gånger. Eftersom intresset är så stort behöver man anmäla sig inför varje tillfälle för att vara garanterad plats. Det är gratis att delta och principen först till kvarn (anmälan) gäller. Följ Sundsvall24 på Twitter eller Facebook för att få reda på när nästa träff är och när anmälan öppnar.

Vi söker mentorer!

Är du intresserad av att hjälpa till som mentor på vår CoderDojo? Du är mycket välkommen! Kontakta oss via mail eller fyll i formuläret. Man måste inte vara programmerare för att hjälpa till eftersom det finns mycket annat runt omkring som ska fixas i samband med träffarna. Det räcker med ett genuint intresse av att hjälpa barn och ungdomar att utvecklas och lära sig nya saker!

Vill du bidra?

Det är mycket viktigt för oss att alla som vill kan vara med, även om man inte har tillgång till en egen dator. Därför söker vi begagnade datorer (max fyra år gamla) som vi kan låna ut till våra elever under träffarna. Hör av dig om du vill bidra eller bli vår sponsor på annat sätt.

Filosofin bakom en CoderDojo

I en CoderDojo uppmuntras samarbete mellan elever och mentorer, sinsemellan och tillsammans. Alla hjälper varandra och delar med sig av sina erfarenheter. Coder Dojo är en global rörelse och målet är att varje barn ska få möjlighet att lära sig programmering.

En CoderDojo är alltid gratis att delta i. Mentorer hjälper till ideellt och företag sponsrar med bland annat gamla datorer och bidrag till inköp av material, så att alla som vill har möjlighet att vara med. Läs mer om våra värderingar här.

Länkar till några av våra instruktioner (pdf)

http://idag.coderdojo-sundsvall.se/

Hour of Code
Minecraft ComputerCraft Turtle
Robottema

Tips Scratch

Tips Code.org

MIT App inventor instruktion

Instruktion Programmera med MinecraftEdu

Installation MinecraftEdu